Kutyaház blog

Mire jó a kutyakennel?

SINB
2017.01.24 13:01
Mire jó a kutyakennel?

Az elmúlt évtizedekben nagyon sokat fejlődött hazánkban a kutyatartás. Szerencsére sokan élnek, sportolnak, dolgoznak kutyákkal. Sok odaadó fajtamentő, tenyésztő, orvos és kutyaszakértő dolgozik azon, hogy egyre egészségesebb, kulturáltabb és boldogabb közös életünk legyen a kutyával. Sokan foglalkoznak mentálisan állatokkal. Nevelnek, képeznek, mentenek, gyógyítanak kutyákat és más állatokat. Szakemberek foglalkoznak a kutyákkal és szerencsére foglalkoznak a gazdikkal is. Az elmúlt évek munkája sok eredményt hozott, de mikor fáradtan épp hátradőlnénk, látjuk, hogy sok még a feladat...

Halász Árpád interjú a Több, mint testőrben

Hallgasd meg első körben szakértőnk válaszát, arra a kérdésre, hogy miért van szükség esetenként kutyakennelre vagy éppen fűthető kutyaházra!

Elterjedt negatív sztereotípiák

A kennel NEM börtön!

Tudjuk, hogy kimeríthetetlen szeretetre és feladatra éhesek a kutyáink. Sokat tanulnak tőlünk és velük fejlődünk mi is. Velük kell, hogy fejlődjünk. Meg kell tanulnunk megérteni őket és le kell tudnunk győzni berögződött rossz sztereotípiáinkat. Győzzük le előítéleteinket a kutyatartásban is!

Vannak környezetünkben „nem kutyás emberek”, akiknek ismeretlen terület a kutyás élet, mert például nem volt még kutyájuk vagy negatív tapasztalattal találkoztak. A kutyában csak a fenevadat, a veszélyt, az őrjöngő hisztis zajgenerátort, vagy az elfecsérelt drága időt látják. A kutyát gyakran felesleges koncnak tartják. Tanítsuk meg nekik, hogy ne így lássák, mert ez nem így van!

Vannak kutyás barátaink között is olyanok, akik a kutyázásban használt szavainkat, még mindig nem értik vagy félreértik. (Póráz, hám, lánc, szájkosár, bot, szöges nyakörv, hecc, egyéb használati és képző eszközök vagy a harci kutya fogalma). Ezekről egyenként is sokat lehetne és kellene beszélni. Itteni témánk egy "bűnös eszköz". A KUTYAKENNEL.

A kutyakennel magyarázat

Saját témánknál maradva a "kenel" vagy „kennel” vagy „kutyabox” is olyan szavak, melyek értelmezésre, magyarázatra szorulnak. Van, akinek még mindig börtön vagy valami féle kényszerítő eszköz jut eszébe, amivel a kutyát kínozzuk. Ez az asszociáció helytelen!

Szeretnénk kérni, hogy aki fenyítő és kínzó célokra használ ilyen eszközöket vagy ilyen szándékai lennének, ne tegye!

Mivel egyes embertársaink állatbaráti szeretete félelmeket és kételyeket ébresztenek bennük a kennelek, kutyaboxok, kiképő boxok hallatán, osszuk meg velük, hogy kinek valók ezek az ördögi eszközök!

Tudod a választ? Írd meg Te si pozitív véleményedet, tapasztalatodat és küldd el nekünk!

Kinek és mire jó a kutyakennel?

Összefoglaljuk azokat a tulajdonságokat, melyeket kutyás szakemberek és privát kutyatartók véleményéből formáltunk:

Sokan élünk kutyánkkal közös házban, lakásban. Megpróbálunk minél több szabadidőt áldozni a hozzánk közel álló állatokra (és jó esetben emberekre is), ezért közös életteret próbálunk létrehozni velük. Jót akarunk nekik és ez jól esik nekünk is. Ez így helyes és örvendetes ha tényleg van lehetőségünk ilyen környezetet létrehozni. Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy kutyájának vagy akár több kutyájának egyszerre biztosítson lakásában közös életteret. És vannak kutyák, akik nem a lakásodra vágynak, kifejezetten igénylik önálló és a lakásodnál jóval nagyobb terület (territórium) birtoklását. Fajtától és jellemtől függően különbözőek a kutyák. Egyesek állandóan a lábainknál vagy ölünkben vannak, vagy saját fekhelyükön töltik a nap nagy részét és csak unszolással lehet mozgásra, játékra, feladatra bírni őket. Léteznek extrém példák is.

A legtöbb fajta feladatra, játékra éhes. Minél többet és többet akarnak az élettől és az élettérből kapni. Nos, bármilyen meglepő, nekik való igazából a kennel.

Meglepő? Nem, nem meglepő.

Annak az aktív kutyának vagy falkának van igazán jó dolga, amelyiknek van lehetősége, hogy maga válassza ki az otthonát. A kutyakennel nem szabad, hogy kényszer legyen. A kennel egy jó lehetőség azon kutyáknak, akiknek van életterük és azon belül lehessen „Lakosztályuk”.

Milyen élettér kellhet egy kutyának? Legyen-e saját területe? Igen. Legyen nagy szabad terület nyitott kutyakennellel! Ha van területe, de nincs lakosztálya, akkor majd keres és épít magának egyet. Például ásni fog egy jó nagy gödröt a tuja alatt vagy a kerítés hűsítő betonalapja mellett ahonnan jól látja a környék eseményeit. Ennél sokkal jobb megoldás, ha segítünk neki egy lakosztály építésében.

Építsünk egy szélvédett, jól elhelyezett, árnyékos helyet, amit birtokolhat. Ami csak az övé, senki másé. Senki nem veheti tőle el ezt a helyet. Ott érik a legjobb élmények. Friss víz az árnyékban. Táplálékforrás egy masszív higiénikus etetőtálban. A tál nem a földön csúszkál hanem magasabban van rögzítve amibe nem tenyerel bele. Nekünk sem kell felette szigorú szemekkel vigyázni, hogy az étel nem játék és szépen egyen. Ne kelljen szépen ennie, ha ő csúnyán szeret. A másik kutyától sem kell félve felfalni az elemózsiát, hiszen a másik a sajátját birtokolja. Saját házába cipelheti alkalmi zsákmányát, játékát. Különösen jó, ha biztosítani tudjuk a jó kilátást a birtokra, kertre, hogy szeme előtt legyen minden, ami az övé. Saját birodalmából figyelhesse a gazdi házát is, amikor éppen nincsenek együtt. Ha a kennelt jó helyre és jól építed meg, a kutyád szívesen tartózkodik majd benne akkor is amikor ajtaját nyitva hagyod.

A kulcsszavak: Árnyék, szélvédelem, jó kilátás, kaja, víz, biztonság és komfortos saját birodalom.

SE A LAKÁSOD, SE A KENNEL SOHA NE LEGYEN BÖRTÖN ÉS KÉNYSZERÍTŐ ESZKÖZ !!!

Ne azért kelljen a kutyának bezárva lennie a házban vagy kennelben, mert az a büntetés eszköze. A büntetésből bosszú és bosszúság lehet, melyeknek a lakás is és a kennel is lehet áldozata. Akár látod akár nem, legfőbb áldozata sajnos maga a kutya lesz.

Használjuk a kennelt arra amire való!

SINB kutyaház blog