Kutyaház blog

Kutyaház fűtés, avagy kell-e kutyámnak fűthető kutyaház?

SINB
2019.12.06 10:40
Kutyaház fűtés, avagy kell-e kutyámnak fűthető kutyaház?

Ezt a kérdést sokszor feltesszük egymásnak is és saját magunknak is. Van, aki azt mondja, butaság a kutyaház fűtése, a kutyának nem kell fűtés. És van, aki azt mondja, hogy a fázós fajtáknak kell a fűtés, hogy ne fázzon meg a kutya, és ne legyen beteg...

Mindkét állításban van igazság és mindkét fél hangjában ott van a bizonytalanság is. De akkor mégis mi a legjobb választás? A cikkben összefoglaljuk a kutyaház fűtés kérdéseit és igyekszünk maradéktalan válasszal is szolgálni...

Halász Árpád interjú a Több, mint testőrben

Hallgasd meg első körben szakértőnk válaszát, arra a kérdésre, hogy miért van szükség esetenként fűthető kutyaházra vagy kutyakennelre!

Ne essünk túlzásokba a kutyaház fűtésével!

Egyrészt mivel jót akarunk a kutyának és megjelenik az első őszi szellő, eszünkbe jut, hogy szegény kutyi fázik, biztos imádná a meleget. Nosza, fűtsünk hát jól be neki!

De a jó meleggel együtt máris gyártottunk két problémát:

1) Először egy nagy hőmérséklet különbséget a (lakó-, vagy kutya-) ház és a külső környezet között. Ezzel pont a megfázást kockáztatjuk.

2) Másrészt a túlzott komforttal gyengítettük az állat ellenálló képességét a hideggel és a betegségekkel szemben. Így vagyunk mi ezzel túl komfortizált emberek is. A kandalló mellől kiszaladgálunk papuccsal a lábon és szeméttel a kézben a kukáig, aztán másnap már a patikába lesz az utunk.

Segítsünk kutyánknak a kutyaház fűtésében!

Másik esetben meg azt gondoljuk mi emberek, hogy van egy egészséges masszív kutyánk. A kemény kutya meg ugye bírja a kemény hideget is. Gubbaszt is szegény egész nap a házában, örül, hogy sikerült végre belehelnie azt. Kijönni a házból nem akar csak akkor, ha már nagyon kell neki.

Ezért jelentősen lecsökken a napi mozgása, megjelenhetnek a sok fekvés káros jelei. Ha még túl fiatal vagy már öreg, vagy ha esetleg kicsit beteg, akkor a nagyobb hideggel való küzdelme is egyre keservesebbé válik. Mi emberek meg gyakran azt gondoljuk, hát ez az élet rendje, így éltek az elődök és így kell éljenek az utódok is. Végül is egy kutyáról beszélünk, vagy nem?

Akkor most kinek van igaza?

Nos, vitatkozni nem kell, de a modern kutyatartás idején beszélni kell a dologról. A kutyának nem kell feltétlenül fűtés télen. Viszont kell egy szélvédett helyre elhelyezett és jól szigetelt ház. Erre mindenképpen szüksége van az átlagos kutyának. A fűtés nem feltétlenül szükséges, de igen hasznos, ha a szélsőséges hidegtől és kemény mínuszoktól meg szeretnénk kímélni őt. Mesterséges fűtés helyett beáshatjuk a házát mélyre a föld alá is, kihasználva a föld természetes hőjét és szigetelését. Jobb híján ezt teszik a természetbe született rokonok is.

Egy előmelegített, temperált kutyaházba szívesebben tér vissza a kutya. Ha ott lefekszik, nem lesz az egészségére káros következmény. Ízületei sem bánják, sőt ha infra sugárzóval fűtjük, akkor annak jótékony élettani hatását is kihasználva az állat aktív mozgási életkora is kitolódik. A fűtés és a kutyaház hőmérséklet ésszerű megválasztása a legjobb, amit tehetünk kutyánknak a hideg téli napokra.

De mennyi legyen ez az ésszerű hőmérséklet?

Ezt kutyája válogatja. Vannak melyeknek egyáltalán nincs szükségük fűtésre. Sőt, van amelyik kutya a házába be se megy akármilyen hideg is van kint. Az átlagos fajtáknál viszont 5-15°C között érdemes keresni a kutyánkra szabott ideális temperáló beállítást. 10°C körüli beállítás a legtöbb kutya fajtának teljesen megfelelő és bőven elégséges. Persze vannak extrém kivételek is. Gondoljuk csak át, hány kutya meleg igény merülhet fel például ezen két szélsőséget képviselő fajta, mint pl. a Malamut és a Xoloitzcuintle között?

Jól szigetelt és fűtött kutyaház
Kutyaház fűtés termosztát

De mégis hogyan lesz kedvencednek fűthető kutyaháza?

Ha még nem jutottál elhatározásra és vannak még kérdéseid, akkor keresd a SINB kutyaház szakértőit! Minden kérdésre tudják a választ. Ha pedig már eldöntötted, hogy kutyád megérdemli, hogy biztos fegyverrel vegye fel a harcot a tél ellen, akkor már csak egy kattintás választ el Téged a megvalósítástól:

Kattints ide és vészeljétek át a telet fűtött kutyaházzal!

 

SINB kutyaház blog