Kutyaház blog

Miben segítsünk a vemhes kutyánknak?

SINB
2020.01.29 19:20
Miben segítsünk a vemhes kutyánknak?

Összeírtuk a leggyakoribb kérdéseket és válaszokat a kutya vemhességére vonatkozóan a kezdettől a kölykökről való gondoskodásig. Természetesen az állatorvosi vizsgálatokat és az egyedi szakorvosi véleményezést ez a cikk sem helyettesíti, de egy remek kiindulás lehet minden kutyagazdinak.

Nézzük át a legfontosabb tennivalókat!

A vemhesség megállapítása

A kutyáknál a vemhesség átlagosan 9 hétig tart (60-66 napig), de ennek az időtartamnak az első felében előfordul, hogy semmilyen változást nem veszünk észre. A szuka viselkedése ugyan megváltozhat, de a biztos megállapítást is csak a 3. héttől lehet végezni ultrahangos vizsgálattal.

A vemhesség egyéb jelei: a szuka feltűnően gyugodtabbá válhat, sokkal többet pihen / alszik, nem szívesen játszik vagy ugrál, többet eszik a szokásosnál.

Egyértelműbb jeleket csak az 5. héttől kezdődően kaphatunk, ilyenkor már növekszik a hasa, duzzadnak az emlők. Viszont a legtöbb tünet az álvemhességre is jellemző lehet, ezért mindenképpen érdemes állatorvossal konzultálni.

Táplálkozás

Az első kérdés lehet, amikor vemhességről van szó, hogy miben változzon a szuka étkeztetése. Ne az emberi várandósságból induljunk ki, mert közel sem hasonlítanak a kismamák igényei!

Az időszak első 6 hetében nincs szükség a megszokottól több tápanyag bevitelére, bőven elegendő az addigi, megszokott - jó minőségű - porció. Erre komolyan oda kell figyelni, mert az ilyenkor történő elhízásnak később lehetnek komoly következményei, akár az ellés alatt is vezethet komplikációkhoz.

A 6. héttől kezdve át lehet térni az egyre növekvő napi adag felosztására és többszöri étkeztetést bevezetni, mert ilyenkor kezdődik a magzatok rohamos fejlődése. A gyomornak a befogadóképessége csökken, ezért 1 alkalommal nem tudja bevenni a megfelelő mennyiségű eleséget. Abban segíthetünk, hogy kifejezetten vemhes kutyáknak fejlesztett tápot kérjünk a boltban. Ezeknek a tápanyagtartalma minőségi, megfelelő és a felszívódása is könnyebb. 

Ha ellene vagyunk a tápnak, akkor ajánljuk a főtt húst, főleg a farhátat, tojást, túrót, tésztát, krumplit nem! Főleg fehérjére van szüksége, tehát főleg a hús legyen a meghatározó az étrendjének.

Ha valamilyen okból szükségesnek érezzük, hogy extra vitaminokat és egyéb kiegészítőket is bevezessünk a táplálkozásba, mert "ezzel csak jót teszünk", akkor mindenképpen kérjünk orvosi véleményt! Jó minőségű táp mellett, ezekre általában nincsen szükség. Kálcium kiegészítést az egész vemhesség idejére szüntessük meg! Nagyon könnyen felboríthatja az anyaállat szervezetének működését.

Mozgás

Tartsuk meg a rendszeres napi sétát, ne engedjük, hogy a kutya teljesen ellustuljon, mindenképpen szükség van a kíméletes mozgásra. Ne ugráltassuk, ne erőltessük a játékot, ezek valószínűleg úgysem jönnek majd össze, az állat magától hanyagolja. Ugyanakkor lehetőleg ne korlátozzuk, ne zárjuk szűk helyre, lehet egy kicsit nagyobb szabadsága, hogy tudjon mozogni, amikor szeretne.

Védekezés a betegségek ellen

Az esedékes oltások beadását és féreghajtást érdemes elvégezni még a fedeztetés előtt, mert vemhesség közben a beadott vakcinák hatóanyagai a placentán keresztül a fejlődő magzatok szervezetét is megterheli. Ezért még a "megengedett" orvosságok beadása sem javasolt a vemhesség ideje alatt.

A legjobb, ha a szukát rendszeresen visszük orvosi ellenőrzésre. A bolhák, kullancsok, orsóférgek, szívférgek és egyéb élősködők ellen a vemhes időszak alatt is védekezni kell. Erről mindenképpen egyeztessünk az állatorvossal!

Az ellés

Az ellés időpontja 1-2 napos pontossággal megállapítható. Érdemes az anyának és a kölyköknek már hetekkel kialakítani az ellés idejére szánt alkalmas környezetet. El kell készíteni vagy be kell szerezni egy megfelelő méretű elletőládát vagy elletőboxot, hogy az anya szokhassa az új, tágasabb környezetet. Fontos, hogy jóval nagyobb legyen, mint egy kutyaház, hogy a kölykök és az anya is kényelmesen elférjen, akár nyújtózva is, és akkor is legyen hely, ha a kölykök szerteszét heverésznek. 

Praktikus ha nyitható a teteje és megfelelő magasságban elhelyezett infra lámpával szereljük fel. A köztudattal ellentétben, az infralámpa elsősorban nem a melegítés céljából szükséges, hanem a korai időszakos elhullások fertőzéses okának kockázatát csökkenthetjük az infra sugárzás sterilizáló hatásával. Az infra lámpa nem csak tartja a kellemes belső hőmérsékletet. Az első hetekben a huzatmentes, stabilan meleg környezeti hőmérséklet szintén fontos. A legtöbb fajtánál 25°C feletti stabil hőmérsékletet javasolt tartani.

A vemhesség utolsó szakaszában az ellés előtti napokban a szuka hőmérséklete erősen ingadozhat. Ha ilyenkor a hőmérséklet 36.6 fok alá csökken vagy 39 fokig emelkedik, akkor forduljunk állatorvoshoz!

Amikor már megindult az ellés a könykök 20-60 percenként követik egymást. Figyeljünk, hogy a legutolsó előrejelzések alapján mennyi kölyöknek kell világra jönnie, mert az anyaállat elfáradhat és félő, hogy nincs ereje az utolsó tolásokra. Ebben az esetben segíthetünk neki, például tápanyag utánpótlással, da ha 2 órán keresztül nem történik semmi, akkor állatorvoshoz kell fordulni.

A friss jövevények főleg burokban jönnek a világra, amit az anyaállat ösztönösen felszakít és lenyalogatja kölykeit. Ha ez nem történik meg, akkor beavatkozás szükséges: a burkot fel kell tépni és odaadni az anyának, hogy lenyalogassa. Ha nem hajlandó, akkor törölközővel tisztítsuk meg a kölyköket és utána tegyük az anya mellé.

Ha minden kölyök világra jött és minden rendben van, akkor az anya megnyugszik, kipiheni a fáradalmakat és azonnal szoptatni kezdi a csemetéit. Ebben az esetben nincs több teendőnk.

Kivágó Arnold világbajnok kutyájának könykei a SINB támogatásával

Itt betekintést nyerhetsz egy sportkutya világbajnokságokon ismert magyar párosítás (belga juhászkutya) kölykeinek kezdeti életébe. Életük első heteit egy professzionális „oduban”, egy  SINB elletőboxban élik. A bekamerázott „kutyabébi-lakosztályban” órákig lehet zavartalanul csodálni a csöppnyi életeket és az anya gondoskodását  :-)

SINB kutyaház blog